Over mij

 

Mijn naam is Jessica de Ridder, geboren in 1978 in het dorpje Nibbixwoud. Ik heb het daar tot mijn 20ste prima naar mijn zin gehad. Na een aantal jaren in Enkhuizen en Hoorn te hebben gewoond, ben ik in 2011 gaan samenwonen in Haarlem. Inmiddels wonen wij met onze dochter (2014) in Bloemendaal. Samen met de kinderen van mijn partner vormen we een gezellige samensmelting van families. 

 

Mijn ervaring

"Wij gaan scheiden", drie woorden die van grote invloed waren op de rest van mijn leven. Ik was negen jaar, we waren net verhuisd. Mijn vader verhuisde niet mee. Wij zouden nooit meer één gezin vormen. Tot op de dag van vandaag is dat voelbaar.

Er kwamen nieuwe partners in het leven van mijn ouders en dus in die van mij. Beiden kregen nog een relatiebreuk te verwerken en ik dus ook. Ik bewaar daar geen positieve herinneringen aan. De huidige partners van mijn beide ouders zijn fantastisch, het is dus toch nog goed gekomen!

 

De rol van stief'dochter' 

De rol van stief'dochter' is geen makkelijke rol. Mijn moeder had een relatie met iemand met twee kinderen. Zijn kinderen waren jaloers op ons, want wij hadden hun vader. Aan de andere kant woonde mijn vader met een vrouw en haar dochter. Ik was jaloers op haar, want dat is wat ik ook graag wilde. Het maakte het voor mij ingewikkeld. Ik kon niets met de jaloerse streken van de ene kant, maar voelde wel hetzelfde naar de andere kant. Ik kon nergens mijn verhaal kwijt, want je wilt niemand pijn doen.  

 

De rol van stief'moeder'

En daar was hij, de man van mijn dromen, met drie, toen nog jonge, kinderen! Ik dacht: "Dat doe ik wel even". Ik weet tenslotte hoe het is om gescheiden ouders te hebben, ik weet ook hoe het is om stomme stiefouders te hebben en ik weet hoe het is om leuke stiefouders te hebben. Hoe moeilijk kan het zijn. Nou, dat heb ik geweten. Ik werd geconfronteerd met een heel ander leven. Ik moest opeens rekening houden met weekenden die al ingevuld waren, maar ook dat er nog iemand anders was waar ik rekening mee moest houden. Namelijk de moeder van de kinderen. En dat terwijl ik net 30 jaar was en al een paar jaar van het leven als vrijgezel had genoten.

 

Een eeuwige spagaat 

Ik kwam terecht in een eeuwige spagaat. Ik wilde vooral die lieve, spontane, oh zo leuke, jullie zijn altijd welkom stiefmoeder zijn, maar ik wilde ook de regie houden over mijn eigen vrije dagen en vrije weekenden. Een combinatie die elkaar nogal eens wil bijten.

Om mij heen zag ik steeds meer mensen uit elkaar gaan en weer relaties aangaan. Er waren vaak kinderen bij betrokken. Ik was niet langer de enige die worstelde met gevoelens van jaloezie en er niet echt bij horen. Toch begon er ook iets te knagen. Wat is het toch waardoor het zo vaak misgaat in samengestelde gezinnen? Ik ging op zoek naar inzichten want ik wil andere ouders helpen om van hun samengestelde gezin een succes te maken. Bij Stiefacademie Nederland vond ik wat ik zocht. 

 

New Beginnings

TIjdens de opleiding tot gezinscoach maakte ik kennis met het New Beginnings programma. Opeens vielen er kwartjes, want ik dacht: dit is precies wat mijn ouders zoveel jaar geleden zo hard hadden kunnen gebruiken. Mijn moeder, die altijd streefde naar het beste voor ons, wist soms ook niet meer hoe ze alle ballen in de lucht moest houden. Mijn lieve, sterke moeder had het zoveel makkelijker kunnen hebben met de juiste handvatten. Want soms is alleen liefde niet genoeg.


Voor gescheiden ouders

New Beginnings was zakelijk gezien ook voor mijzelf een nieuw begin. Ik wil het voor ouders en kinderen die te maken krijgen met een scheiding makkelijker maken. Want ouderschap na een scheiding blijkt lastiger dan gedacht. Naast ouderschap na scheiding ben ik mij ook gaan richten op samengestelde gezinnen. De naam Voor gescheiden ouders was geboren. Op het tabblad Aanbod zie je wat ik nog meer voor je kan betekenen.

 

Opleidingen en trainingen

Mijn eigen ervaringen maken mij geen deskundige. Maar ik kan mij daardoor wel verplaatsen in de impact van een scheiding en de emoties die een scheiding met zich meebrengt. Ik heb de afgelopen jaren verschillende opleidingen en workshops gevolgd om mensen te helpen die te maken krijgen met een scheiding.

 

Loslaten en anders vastpakken

Steeds meer relaties zijn van tijdelijke aard. Een relatiebreuk is niet leuk. Maar soms is uit elkaar gaan een oplossing om ieder op z'n eigen manier weer gelukkig te laten worden. Een scheiding heeft vaak een enorme impact op jouw leven en dat van je kind(eren). Zorg dus tijdig voor voldoende ondersteuning/begeleiding, het helpt om de scheiding niet als iets negatiefs te zien. Maar als een nieuw begin. En dat is precies waar ik je mee kan helpen.

 

Ik ontmoet je graag!

Lieve groet, Jessica

 

 

gallery/jessica
gallery/jessica