­

New Beginnings programma

 

Daar zijn ze dan, de vier woorden die je niet wilde horen en zeker niet zelf wilde uitspreken: wij gaan uit elkaar. Zo had je niet verwacht dat jouw sprookje zou eindigen. Waar is de ‘En ze leefden nog lang en gelukkig….’ of ‘De in voor- en tegenspoed, tot de dood ons scheidt’ gebleven?

 

Samen ouders blijven is een kunst

Tijdens het proces van de scheiding, spreek je uit dat jullie samen ouders blijven. Want als partners is het niet gelukt, maar samen ouders dat moet toch lukken. Met alle goede bedoelingen is er een ouderschapsplan opgesteld, de omgangsregeling is vastgelegd, de alimentatie is afgesproken. Samen hebben jullie het de kinderen verteld. Na de eerste tranen en vragen, kunnen jullie gerust zeggen dat zij goed op het nieuws hebben gereageerd.

 

Een eigen huis

Je staat aan de vooravond van jouw nieuwe leven. Jouw nieuwe leven als alleenstaande ouder, met jullie kinderen. En dat gaat je zeker lukken. De verhalen over de grote impact op de kinderen, dat wil je nu niet horen. Jullie hebben immers toch duidelijke afspraken gemaakt. We maken geen ruzie waar de kinderen bij zijn, we vieren de verjaardagen samen, we zijn samen aanwezig bij de schoolactiviteiten en tijdens de sport. Wij gaan samen, maar ieder op onze eigen manier het ouderschap invullen. 

 

Voor jou zet ik mijn masker op

Waar Marco Borsato nog zingt over het afzetten van zijn masker voor zijn grote liefde, gebeurt bij kinderen vaker het tegenovergestelde. Zij zetten hun masker juist op uit liefde. Ervaringsverhalen van kinderen leren ons ook dat zij in deze periode weinig vertellen over hoe zij de scheiding écht ervaren. Ze laten niet veel zien van hun verdriet. Dat doen zij om hun ouders niet tot last te zijn. Kinderen zien namelijk dat jij in een overlevingsmodus staat.

 

Laat je zien

Natuurlijk wil je er als vader of moeder dan zijn voor je kind. Maar hoe doe je dat als je eigen leven op z’n kop staat? De periode tijdens en na de scheiding vraagt veel van je. Omdat je nog heel veel dingen moet regelen. Maar ook omdat je door je eigen pijn en verdriet heen gaat. Veel kinderen ervaren in deze periode geen of weinig steun van hun ouders. Terwijl kinderen zich in deze moeilijke periode juist gezien en gehoord willen voelen. Ze willen weten dat ze veilig en geborgen zijn.

 

Wat, waarom, hoe?

Je kinderen hebben je nodig. Heel hard nodig. De vertrouwde wereld waarin zij leefden, die zij kenden, bestaat niet meer. Daar hebben zij het voor de rest van hun leven mee te doen. De wereld van kinderen bestaat vanaf nu uit 'wanneer ben ik waar, wat ik moet mee, dag mam, hoi pap, dag pap, hoi mam, wanneer vier ik waar mijn verjaardag, waar vier ik kerst, waar is dit jaar oud en nieuw'. En ga zo maar door.

Als ouder heb jij de belangrijke taak om je kinderen te begeleiden in deze zoektocht. En hoe fijn zou het zijn als jij zou weten WAT, WAAROM en HOE jij dat kunt doen. Praktische en positieve handvatten die zorgen dat de impact voor jouw kinderen zo klein mogelijk wordt.

 

New Beginnings programma

Met het New Beginnings programma krijg jij het gereedschap dat nodig is om je kinderen te zelf te kunnen ondersteunen. Het New Beginnings programma is een wetenschappelijk effectief bewezen programma, dat uitgaat van de al aanwezige ouderschapskwaliteiten. Al meer dan 30 jaar wordt er onderzoek gedaan naar de effecten van een scheiding op kinderen en wat je als ouder kan doen deze te minimaliseren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Positieve benadering 

Tijdens de bijeenkomsten, die wekelijks gepland zijn, maken we kennis met de vier belangrijkste elementen die de impact verkleinen. Deze elementen dragen bij aan positief opvoeden na een scheiding. 

 

 

Een scheiding heeft invloed op de band met je kind. Alleen al doordat je elkaar niet meer dagelijks ziet door de omgangsregeling. Ook emoties als boosheid en verdriet kunnen een goede band in de weg staan. Tijdens deze bijeenkomsten leer je hoe je de band met je kinderen kunt versterken door bijvoorbeeld weer plezier te maken met elkaar. Je bouwt aan nieuwe herinneringen en nieuwe tradities.

Communiceren is een vak apart. We hebben geleerd dat communiceren voor het grootste gedeelte bestaat uit non-verbale communicatie, onze lichaamstaal en gezichtsuitdrukking. Hoe zit het nu ook al weer echt en hoe pas je goede communicatie toe met je kinderen. Wat is een goede reactie als ze boos zijn of moeilijke vragen stellen? In de bijeenkomsten over luistervaardigheden komt dit allemaal aan de orde. Je zult snel genoeg merken dat goede luistervaardigheden helpen om je kinderen te laten vertellen waar ze allemaal mee zitten.

Kinderen krijgen veel meer mee dan je denkt. Het gaat er dus niet alleen om dat je de kinderen buiten het conflict met de andere ouder houdt. Het gaat ook om de gesprekken die je hebt op het schoolplein, de telefoongesprekken met je vriend(inn)en, de negatieve opmerkingen van familieleden of de vragen die jij stelt als je kinderen thuiskomen. Je kind er tussen plaatsen gebeurt sneller dan je denkt. In de bijeenkomst staan we hier bij stil. Je kinderen zullen je dankbaar zijn.

Dat klinkt zwaar, effectieve discipline bij misdragingen. Waar het om gaat is dat het voor kinderen duidelijk moet zijn waar jouw grenzen liggen en wat het voor hen betekent als ze grens over gaan. Dat betekent wel eerst dat jij moet weten welke misdragingen er zijn, hoe vaak ze voorkomen, wat jij er eigenlijk van vindt en wat een passende consequentie is. Op het moment dat je dat helder hebt, dan kun je daarover in gesprek gaan met je kinderen. En omdat je in eerdere bijeenkomsten al hebt gewerkt aan plezier maken en aan je luistervaardigheden, gaat dit je zeker lukken

gallery/moeder en dochter

Tarief

Het tarief voor het New Beginnings programma is € 995, incl. materiaal. Wil je New Beginnings volgen in het weekend of 's avonds dan reken ik een toeslag van 15%.

Het New Beginnings programma wordt door steeds meer werkgevers vergoed, als onderdeel van duurzame inzetbaarheid of een vitaliteitsprogramma. Vraag er naar bij je leidinggevende.

 

Gun jij jezelf en je kinderen een goede start na de scheiding?

Neem dan snel contact op. Dat kan via jessica@voorgescheidenouders.nl of via 06 39 55 04 29. We plannen dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Als er een wederzijdse klik is, dan maken we een planning voor het New Beginnings programma. Daar krijg je geen spijt van.