­

Ik sta stevig (5-7 jaar)

 

Als ouders uit elkaar gaan, verandert de wereld van ouders en hun kinderen. Zowel aan de praktische kant als de emotionele kant. Voor kinderen kan het knap lastig zijn om ineens twee kamers te hebben, twee bedden, kort gezegd om twee huizen te hebben die ze ‘moeten’ gaan zien als thuis. En ik weet niet of het je wel eens is opgevallen, het meervoud van thuis bestaat niet.

 

Op emotioneel vlak krijgen kinderen niet alleen te maken met hun eigen verdriet, maar ze zien of horen ook het verdriet, de pijn, de boosheid van hun ouders en/of broerjes/zusjes. De vanzelfsprekendheid om allebei je ouders om je heen te hebben valt weg. Het afscheid nemen van je ouders en misschien je huisdier(en), valt veel kinderen zwaar. Een veel gehoorde uitspraak is: “Als ik bij papa ben, mis ik mama en als ik bij mama ben, mis ik papa.”

 

Effecten op kinderen

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten en risico's van een scheiding op kinderen, door onder andere het NJi, de Kinderonbudsman, TNO. Uit deze onderzoeken blijkt steeds weer dat conflicten tussen ouders is het meest schadelijk voor kinderen.
Kinderen in de leeftijd van 4-7 jaar kunnen zichzelf de schuld gaan geven van de scheiding. Ze kunnen er nog geen woorden aangeven, maar er onstaat onwenselijk gedrag dat op andere plaats dan thuis wordt geuit. Bij jonge kinderen kan er ook een angst ontstaan voor het verliezen van beide ouders.

 

De vaardigheden

Aan de hand van het acroniem voor Vrienden gaan we 6 weken lang met elkaar op pad om kennis te maken met gevoelens als boos, angst, blij en verdriet. Dat doen we spelenderwijs. Zo leren de kinderen het beste en blijft het leuk voor iedereen. We sluiten af met een klein feestje en je zoon/dochter krijgt een certificaat met een leuk cadeautje!

 

Voel je gevoelens

Vaardigheden: Het leren herkennen van ‘lichaamsseintjes’, zoals hoofdpijn, buikpijn, vaak moeten plassen en trillen. Je lichaam is je VRIEND en kan je waarschuwen wanneer je gespannen bent, zodat je op tijd kan ontspannen.

Rust en ontspan

Vaardigheden: Ontspannen door middel van ontspanningsoefeningen, ademhalings-oefeningen en andere ontspannende activiteiten.

Ik kan het! Ik kan het zo goed mogelijk proberen!

Vaardigheden: Het bij zichzelf herkennen en ‘uitdagen’ van negatieve gedachten en deze te vervangen door positieve gedachten. Hierbij wordt duidelijk gemaakt dat gedachten je gevoel en je gedrag beïnvloeden.

Een plan van aanpak

Vaardigheden: Probleemoplossende vaardigheden en het aanpakken van gevoelens/angsten door middel van een stappenplan. Daarnaast besteden we aandacht aan het op- en uitbouwen van een ‘steunteam’.

Naasten

Vaardigheden: Jezelf leren belonen, ook voor gedeeltelijk succes. Kinderen leren dat pogingen en kleine stapjes ook beloond mogen worden. Niet alleen het eindresultaat, maar alle inspanning telt!

Doe je oefeningen

Bij deze stap leren we de kinderen dat je moet blijven oefenen om de geleerde vaardigheden te laten beklijven en te verbeteren.

En lach, en blijf rustig voor het leven!

De kinderen leren dat ze nu over de technieken beschikken die ze kunnen gebruiken om rustig te blijven in moeilijke situaties

Iedereen doet mee!

Ook zal er thuis geoefend worden aan de hand van handleiding die speciaal geschreven is voor ouders. Je kunt hierbij denken aan samen een tekening maken/inkleuren en bespreken wat er op de tekening gebeurt. Je ontvangt als ouder wekelijks de handleiding. Het voordeel is dat je als ouder de emoties van je kind leert (h)erkennen en weet hoe je hem of haar hiermee kan helpen.

 

Aanmelden

Zie jij je kind graag stevig in zijn/haar schoenen staan, neem dan vrijblijvend contact op. We plannen een kennismakingsgesprek waarin we onder andere bespreken wat jij graag zou zien dat je kind leert tijdens de training. Het inplannen van een afspraak kan via jessica@voorgescheidenouders.nl of telefonisch via 06 39 55 04 29.

­