Meest gestelde vragen


Het New Beginnings programma is een hele commitment van 10 weken. Een logische vraag is: Is het de kosten en tijdsinvestering ervan waard? Als jij wilt weten hoe jij je kinderen het best kunt helpen na de scheiding, en hoe jij de positiviteit en balans weer terugvindt in je gezin, dan is het antwoord JA. Het programma leert je hoe jij na de scheiding een positieve start met je gezin kunt maken. Het zorgt voor hechtere banden met je kinderen, je kinderen zitten beter in hun vel en er is weer meer plezier en balans in je gezin. Maar, alleen naar de lessen komen is niet voldoende: het programma valt of staat bij het elke week thuis oefenen van de geleerde vaardigheden. Je zult zien, dat wordt het leukste onderdeel!

Een mediator regelt de juridische en financiële zaken van een scheiding, zoals het convenant en het ouderschapsplan. Ouders gaan samen met de mediator om tafel en regelen samen de scheiding. Het New Beginnings programma is voor gescheiden ouders die willen weten hoe zij hun kind het best kunnen helpen na de scheiding. Er wordt niets geregeld voor de scheiding. Focus ligt op het in balans krijgen van jouw ‘nieuwe’ gezin na scheiding, nu je niet meer met de andere ouder bent. Ouders kunnen het programma volgen in een individueel traject, of in een groep. Er zijn New Beginnings groepen voor vaders en groepen voor moeders en niet beide ouders hoeven mee te doen, al is dat wel aangeraden. New Beginnings gaat om het welzijn van het kind; het is geen therapiegroep voor ouders zelf. Het programma richt zich op wat een scheiding betekent voor je kinderen en hoe je de kinderen in deze moeilijke periode het best kan ondersteunen. De vaardigheden uit het programma zorgen ervoor dat jouw kinderen minder last hebben van de scheiding. Zo kun jij als ouder het verschil maken voor je kinderen.

De KIES training is een training voor kinderen; New Beginnings is voor ouders. New Beginnings leert ouders hoe zij hun kinderen het best kunnen helpen na de scheiding. Juíst ouders kunnen de hoofdrol spelen in de ondersteuning van hun kinderen na scheiding! Ouders bepalen immers het leefklimaat van een kind. Rommelt het in het leefklimaat, dan zal een kind zich niet optimaal kunnen voelen en ontwikkelen. KIES voor kinderen kan een hele mooie aanvulling zijn op New Beginnings, als een extra ondersteuning van het kind.

Nee. New Beginnings programma is zo opgebouwd dat elke les voortborduurt op de vorige. Over de volgorde van de lessen is goed nagedacht. De kracht van het programma is dat ouders thuis direct met de geleerde vaardigheden aan de slag gaan. Om tijd te hebben om thuis te kunnen oefenen, zit er steeds een week tussen elke les. Om deze redenen kunnen we geen lessen overslaan of meerdere lessen per week draaien.

Nee, het programma wordt niet vergoed door verzekeraars. Trainingen worden over het algemeen niet vergoed door verzekeraars, in tegenstelling tot ‘losse’ psychosociale consulten. Het New Beginnings programma is een cadeau aan jezelf: het is een lifetime investering in jezelf en in je gezin. Uiteraard kunnen we kijken naar wat financieel haalbaar is binnen jouw persoonlijke situatie. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in meerdere termijnen te betalen. Wil je héél graag meedoen maar heb je een (piep)klein budget? Mail me even, er is meer mogelijk dan je nu misschien denkt.

Jazeker. Je kunt in één keer betalen of in drie termijnen. Bij betaling in termijnen ontvang je drie maandelijkse facturen. Je bent vrij om voortijdig, na termijn 1 of 2, met het programma te stoppen. De termijn waar je inzit, betaal je wel volledig af. Je kunt echter niet op een later moment in een andere groep instappen. Dat zou voor te veel reuring in de groepen zorgen, en stabiliteit en veiligheid in de groepen vinden we erg belangrijk. We snappen heel goed dat er situaties zijn waarin je genoodzaakt bent voortijdig te stoppen. Daarom bieden wij altijd de mogelijkheid om het programma op een later moment individueel af te ronden. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Alle groepen zijn voor vaders en moeders apart. Reden is het bewaken van de vertrouwelijkheid en de veiligheid in de groepen. We zouden bijvoorbeeld niet willen dat deelnemers worden afgeleid door andere groepsleden die hen aan hun ex-partner doen denken, of dat deelnemers zich op een andere manier onveilig voelen in een gemixte groep. Dan vraag je je nu misschien af: en homoseksuele vaders of moeders dan? Hier hebben we in de groepen nog geen ervaring mee. We laten ons hierin graag adviseren!

Er is geen verschil. Het programma is inhoudelijk precies hetzelfde voor vaders als voor moeders. Het enige dat wel anders is, zijn de kleurenpaletten van de werkboeken en de instructievideo’s in de lessen; deze zijn respectievelijk met vaders of met moeders opgenomen.

Nee, juist niet! Het New Beginnings is er voor JOU en JOUW gezin. Het staat los van wat de andere ouder doet. We focussen op de dingen die jij allemaal kunt doen om de nieuwe situatie makkelijker te maken voor je kinderen, én voor jezelf. Aan de andere ouder denken we nu juist even niet: we kijken naar jouw nieuwe gezin en hoe jij de basis weer stevig neer kunt zetten. Het is overigens wel aangeraden dat beide ouders het programma volgen (ieder voor zichzelf), omdat de kinderen er dan in beide huizen van kunnen profiteren.

KWALITEIT
Verantwoordelijk voor de kwaliteit van de New Beginnings coaches is opleider drs. Karlijn Pieterse. Bij vragen of klachten is zij bereikbaar op info@newbeginningsprogramma.nl of 06 1816 0066. New Beginnings is geen therapie. Voor sommige mensen valt het deelnemen aan een groepsprogramma (nog) erg zwaar. Omdat wij de veiligheid van deelnemers heel belangrijk vinden, mag de coach een deelnemer verzoeken de groep te verlaten indien sprake is van verstoring van het groepsproces. Met elkaar zoeken we dan naar een passend alternatief.

BETALINGEN
Betalingen dienen te zijn voltooid uiterlijk 1 week voorafgaand aan de start van het programma. Bij betaling in termijnen dienen de betalingen te zijn voltooid uiterlijk 1 week voor de startdatum van de nieuwe termijn. Deelnemers mogen te allen tijde met het programma stoppen. Bij betaling in één keer geven wij geen restitutie van geld; wel bieden wij de mogelijkheid het programma individueel af te maken tegen een meerprijs die zich verhoudt tot de prijs van het individuele programma. Bij voortijdig stoppen met het programma bij betaling in termijnen, nemen wij een opzegtermijn van uiterlijk 1 week voor de volgende betaaltermijn in acht.