Na aanleiding van mijn vorige artikel, raakte ik in gesprek met een vader. Hij vertelde mij hoe hij de tijd na de scheiding heeft ervaren. En hoe New Beginnings hem had kunnen helpen. Ik heb toestemming om dit verhaal te delen.

 

“Tijdens de scheiding ging het al niet makkelijk. Maar na een traject van veel tranen en boze woorden, kwamen we overeen dat de kinderen eenmaal per twee weken bij mij zouden zijn.

 

Ik was opgelucht dat ik ze kon blijven zien en weliswaar op een afstand een rol in hun leven zou blijven spelen.”

Terwijl we in gesprek zijn, zie ik in zijn ogen dat hij teruggaat naar die tijd. Zijn blik wordt triest en hij staart voor zich uit.

 “Hun moeder doet open, met een strenge blik kijkt ze me aan. De kinderen komen me tegemoet lopen. Ik zie de twijfel in hun ogen. Ze zijn blij, maar ook bang. Hun moeder houdt ze nog even stevig vast en fluistert dat ze niet mee hoeven en dat ze op elk moment naar huis mogen komen als ze dat willen.

Mijn vaderhart breekt. Wat gebeurt hier? Ik vraag hun moeder wat er aan de hand is. “De kinderen willen niet naar jou toe, ze blijven liever bij mij”, zegt ze. En dat zij dat prima vindt, want ze vindt me geen goede vader. Het is bij mij alleen maar leuk. Zij heeft er veel werk aan, als ze weer thuiskomen.

 

Ik hoor mezelf mijn stem verheffen en zeggen dat ik daar anders nooit iets van merk. Om vervolgens nog wat olie op het vuur te gooien door te zeggen dat zij het toch echt allemaal zo heeft gewild. Dat zij de kinderen tegen mij aan het opstoken is en dat dat ook niet echt getuigt van goed moederschap. En ik weet het, ze heeft me weer te pakken.

Ik vraag de kinderen hun spullen te pakken en ga in de auto zitten."

 

Het is even stil en dan vertelt hij verder: “Het erge is zij ergens wel gelijk had. Ik wist niet goed hoe ik invulling moest geven aan de dagen die zij bij mij waren. Hoe moest ik ze de aandacht geven die ze nodig hadden? Ik wilde ze niet straffen, want het moest vooral leuk blijven als ze bij mij zijn. Maar ze deden soms dingen die ik in een normale situatie niet toe zou staan. Ik was bang dat ik als ik te streng zou zijn, dat ze dan niet meer zouden komen.”

 

“Inmiddels zijn we bijna 25 jaar verder. Mijn kinderen en ik hebben een prima verstandhouding, ze komen graag bij mij en mijn partner. e bellen mij op met hun verhalen, met hun verdriet, met hun successen. Ik ben altijd gebleven en ik ben er altijd geweest op de juiste momenten.

 

"We koesteren met elkaar veel mooie, liefdevolle herinneringen. Maar dat heeft me heel veel tijd en energie gekost. Dat was niet nodig geweest.

"

Steun was welkom geweest om de balans tussen consistentie, stabiliteit en emotie te bewaken.  Want ik ben er wel achter dat het na een scheiding pas echt begint. Alleen met een ouderschapsplan ben je er niet. Het valt of staat bij de uitvoering daarvan.”

 

Deze vader staat niet alleen in zijn worsteling het ouderschap opnieuw invulling te geven na de scheiding. Helaas komen dit soort verhalen veel vaker voor. Juist om deze ouders bij te staan in deze lastige tijd kan New Beginnings helpen om positief vorm te geven aan je nieuwe gezin.

 

Wil je meer informatie? Neem dan contact met mij op! Ik beantwoord je vragen graag!

 

gallery/db86265e61bf994dd59ef35a497c3fde