Als ik naar een scheiding kijk dan zie ik drie fases. In alle fases gebeurt er veel op emotioneel gebied, op financieel gebied en in praktische zin. Bij de ene meer of minder, dan bij de ander. Net als elk mens, is elke relatie en is elke scheiding uniek. Misschien herken je één of meerdere fases. Lukt jou om de scheidingsmelding goed te verwoorden? Loop je vast in je ouderschapsplan, of heb je juist vragen over ouderschap na je scheiding. Een ding is zeker, je wilt het allemaal zo goed als mogelijk regelen, voor jezelf en voor de ander. Gemakkelijk is het niet, maar weet dat je het niet alleen hoeft te doen!

 

Fase 1: de aanloop naar de scheiding

Wat doe je als je relatie je niet meer geeft, wat je ervan verwacht. Het verbreken van je relatie gaat vaak niet over één nacht ijs. Als je merkt dat je gevoelens veranderen, wanneer ga je het gesprek aan met je partner? Het is een heftige periode voor partners. Zeker als de ene ouder verder in het proces is, dan de ander. Hoe vertel je het aan je partner en aan je kinderen dat je niet meer verder wilt? Hoe geef je ruimte aan de emoties en reacties van je partner en je kinderen?  

 

Fase 2: de afwikkeling van de scheiding

Als je gaat scheiden, dan begint de zoektocht naar de juiste mediator of advocaat. Een mediator/advocaat begeleidt ouders met de juiste expertise waardoor de afwikkeling van de scheiding in gang gezet kan worden. Ook deze fase is nog een fase voor emoties. Wat door de één redelijk wordt gevonden, kan door de andere partij als oneerlijk worden gezien. Tijdens de afwikkeling van de scheiding maak je misschien wel kennis met de minder mooie kant van je ex-partner en van jezelf. Goede begeleiding van een mediator is een groot goed. Want goede afspraken verminderen de kans op ruzie en problemen op korte en lange termijn. 

 

Fase 3:  de periode na de scheiding

De derde fase kun je ook zien als een blijvende fase, waarvoor je in de tweede fase de basis hebt gelegd.

Op het moment dat de afspraken zijn gemaakt en de papieren naar de rechtbank begint er een nieuw hoofdstuk. Het hoofdstuk van samen ouders, maar dan ieder op zijn eigen manier, met andere regels, andere prioriteiten. Hoe werkt dat eigenlijk? Op een aantal vlakken word je behoorlijk uitgedaagd.  
In deze derde fase staan de meeste ouders er alleen voor. De ouders die ik spreek vinden het een lastige fase. De eigen emoties vliegen nog alle kanten op, terwijl er ook ontzettend veel van je gevraagd wordt.  

 

Valt het vies tegen? Je bent niet de enige

In mijn praktijk Voor gescheiden ouders help ik ouders de omslag naar alleenstaand ouderschap te maken. Geloof mij maar, je bent niet de enige die het soms even niet meer ziet zitten. In een periode waar in je niet de beste versie van jezelf bent, kan het een behoorlijke klus zijn om alle ballen in de lucht te houden. En soms valt het gewoon vies tegen.  


 

Vertrouw op de magie van het nieuwe begin

Ik werk graag met het New Beginnings programma en dat is niet zomaar. Het is een programma waarbij je handvatten krijgt, om te bouwen aan je nieuwe gezin. Het grootste gemis van kinderen is dat zij door hun ouders niet meer gezien en gehoord worden. Daarin kun jij nu verandering brengen! Want tijdens het New Beginnings programma: 

  • Werk je aan een nieuwe gezinsidentiteit. Jullie maken nieuwe herinneringen met elkaar, je maakt nieuwe tradities en weet de oude te waarderen. Je kinderen kunnen erop vertrouwen dat jij er voor ze bent. Met oprechte aandacht.  
  • Je krijgt tips en tools om je kinderen meer te laten vertellen. Als jij weet hoe je moet luisteren en vragen moet stellen, kom je erachter dat er veel meer speelt dan je in eerste instantie dacht. 
  • Ga je zien hoe effectief begrenzen helpt om de rust in huis terug te brengen. Binnen jouw gezin weet iedereen welke grenzen er zijn. De spelregels zijn bekend en ook bij misdragingen weet iedereen wat de consequenties zijn. Je zult ook gaan zien dat je kinderen makkelijker meewerken en meedraaien in het gezin. 
  • En misschien wel het belangrijkste je weet hoe jij je kinderen buiten het conflict kunt houden met de andere ouder. Het conflict zelf kunnen we niet wegnemen, maar wel de manier waarop je er mee omgaat. Daarnaast weet je op een goede manier de negatieve uitlating over je ex buitenshuis te houden. Daarnaast krijg je ook tips om je omgeving te vragen zich niet negatief uit te laten over de andere ouder. 


Het lijkt misschien allemaal heel vanzelfsprekend. Maar in een periode waar in jezelf kwijt bent, is niets meer vanzelfspreken.

 

Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor je kinderen

Hoe fijn zou het zijn dat jij tegen je kinderen kunt zeggen: "Jou te moeten vertellen dat papa en ik / mama en ik uit elkaar gaan is de verdrietigste boodschap die ik heb moeten geven. Weet dat het niet jouw schuld is. Ik had je dit verdriet heel graag bespaard. Ik beloof dat je dat ik er alles aan zal doen, om van de scheiding geen zware last te maken. Ik ga meedoen aan het New Beginnings programma, dat is goed voor jou en goed voor mij!"

 

 

Blogs