September 2020

 

22 september en 29 september: Tijd en aandacht voor je kinderen

Door de scheiding verandert er ontzettend veel in jouw leven en in dat van je kind(eren). Eén van de voornaamste veranderingen is dat je je kinderen niet meer elke dag om je heen hebt. De vanzelfsprekendheid van elkaar elke dag zien en verhalen uit te wisselen krijgt een andere invulling.

Voor veel ouders is dit een pijnlijke ervaring en zij vinden het lastig om een nieuw ritme te vinden. De tijd die je wél doorbrengt met je kinderen wil je er dan voor de volle 100% zijn. In de praktijk merk je ook dat er veel tijd in beslag worden genomen door huishoudelijke taken, sporten, speelafspraken, enz.

 

Hoe zorg je er nou voor dat je voldoende tijd en energie overhoudt om tijd met je kinderen door te brengen? Deze en andere vragen staan centraal op de twee thema-avond: Tijd en aandacht voor je kinderen

Datum:               22 en 29 september

Ontvangst:         19.15 uur                                                                                                     

Start:                  19.30 uur

Afsluiting:           21.00 uur

Kosten:              € 60 euro voor beide sessies

Aanmelden:       jessica@voorgescheidenouders.nl

 

Oktober 2020

 

6 en 20 oktober: Kijk en luister zodat je ziet en hoort

Kinderen die een scheiding meemaken kunnen ander gedrag laten zien. Boosheid, verdriet, schuldgevoel, extra zorgzaam, zich terug trekken uit het gezin, vertier buiten het gezin zoeken.

Veel kinderen vertellen met lichaamstaal en gedrag wat ze niet in woorden kunnen of durven te vertellen. Ook al hebben we onze kinderen geleerd dat ze écht alles aan ons kunnen vertellen, staan we niet altijd (letterlijk en figuurlijk) stil bij wat kinderen ons vertellen.
Misschien herken je de volgende situatie: “Eindelijk kreeg ik een nieuwe fiets. Uit school zou ik hem ophalen. Toen mijn moeder vroeg of ik fijn had gefietst, kreeg zij het volgende antwoord: “De banden waren veel te hard en nu heb ik hoofdpijn. Wat een rotfiets. Ik wil mijn oude fiets weer terug”
Wat er eigenlijk aan de hand was, was dat ik vreselijk verdrietig was dat ik de fiets niet aan mijn vader kon laten zien. De hoofdpijn verdween als sneeuw voor de zon, nadat ik dat kon vertellen en een flinke huilbui had gehad.

 

Wil jij erachter komen hoe jij kan horen en zien wat er achter het gedrag van je kinderen kan schuilen? Deze en andere vragen staan centraal tijdens de twee thema-avonden.

Datum:                6 en 20 oktober

Ontvangst:          19.15 uur

Start:                   19.30 uur

Afsluiting:            21.00 uur

Kosten:               € 60 euro voor beide sessies

Aanmelden:        jessica@voorgescheidenouders.nl

 

27 oktober: Houd je kinderen uit het (loyaliteits)conflict

Er wordt veel geschreven over de gevolgen van scheidingen op de ontwikkeling en het gedrag van het kinderen. Dat is wel het laatste wat je wilt horen als je de moeilijke keuze hebt. Met name de kinderen die tussen hun ouders komen te staan tijdens en na de scheiding, hebben een grotere kans op problemen in de toekomst.

Een conflict tussen gescheiden ouders maakt namelijk diepe indruk op kinderen en kan veel daardoor emotionele schade veroorzaken. Veel kinderen vragen zich bijvoorbeeld af of hij/zij wel van de andere ouder mag houden, plezier mag maken, zich erop verheugen en mag vertellen over hun tijd bij de andere ouder.  Ze kunnen ook gaan twijfelen of er nog wel van hun gehouden wordt.

Veel ouders vinden het lastig om te accepteren dat het bij de andere ouder niet zo gaat, als zij het voor ogen hebben. Door bijvoorbeeld je kind(eren) te vragen hoe laat ze bij de andere ouder gaan slapen, of ze wel gezond hebben gegeten of negatief te reageren op verhalen die verteld worden, plaats je de kinderen in een bewust of onbewust in loyaliteitsconflict. Want hoe reageert de andere ouder als ik vertel dat we weer pizza hebben gegeten of dat we dit weekend alleen maar hebben gegamed.  

Een kind kan ook op andere manieren conflict betrokken worden. Familie en vrienden kunnen hier ook een belangrijke rol in spelen.

 

Wil jij weten op welke manieren een kind in een conflict wordt betrokken? Wil jij praktische tips en handvatten krijgen om dit in de toekomst te veranderen?

Meld je dan aan voor de thema avond: Hoe houd ik mijn kinderen buiten het (loyaliteits)conflict.

Datum:                27 oktober   

Aanvang:            19:15 uur

Start:                   19.30 uur

Afsluiting:            21.00 uur

Kosten:               € 30

Aanmelden:        jessica@voorgescheidenouders.nl

 

November 2020

 

3 en 10 november: Grenzen stellen en bewaken

Welke opvoedingsstijl hanteer jij na de scheiding? Ben jij Doris Drill instructor, die geen ruimte laat voor eigen inbreng en alles volgens vast omlijnde plannen uitvoert. Of ben jij Linda Laat-maar-waaien? Zijn er geen duidelijke grenzen, worden afspraken niet nagekomen en heb jij het nakijken als je probeert streng te zijn.

Veel ouders worstelen na de scheiding met het stellen van grenzen en verbinden van consequenties als kinderen zich niet houden aan de grenzen. Dat kan te maken hebben met een schuldgevoel, geen energie hebben om ‘de strijd’ aan te gaan of juist geen ruimte laten omdat controle en structuur jezelf houvast geeft.

Wil jij weten welke opvoedstijl het beste bij jou past? Wil jij weten hoe jij de misdragingen van je kinderen op een goede manier kan begrenzen?

Deze en andere vragen komen aanbod tijdens de themabijeenkomsten Grenzen stellen en bewaken

Datum:                3 en 10 november

Aanvang:            19:15 uur

Start:                   19.30 uur

Afsluiting:            21.00 uur

Kosten:               € 60 euro voor beide sessies

Aanmelden:        jessica@voorgescheidenouders.nl

 

Aanmelden:

Stuur een mail naar jessica@voorgescheidenouders.nl met daarin de naam van de bijeenkomst(en), waarbij je aanwezig wilt zijn.

Je ontvangt dan een bevestiging en een factuur. Als de factuur betaald is, is je aanmelding definitief.

 

In verband met de huidige coronamaatregelen is er plaats voor maximaal 10 personen. 

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over de bijeenkomsten, neem dan vooral contact op. Ik beantwoord je vragen graag.

Je kunt mij telefonisch bereikbaar onder nummer: 06 39 55 04 29